Vabljeno predavanje: Droni in primeri uporabe – Sašo Meško

Vabljeno predavanje: Droni in primeri uporabe – Sašo Meško

Vabimo vas na vabljeno predavanje z naslovom – Droni in primeri uporabe, ki ga bo izvedel Sašo Meško.

Predavanje bo na Abituri v Celju, 23. februarja 2018, ob 16.30 v predavalnici I/D.

Predstavitev: 
Človek že od nekdaj poskuša svoje fizične omejitve nadomestiti s tehnologijo. Pred 10 leti so bila daljinska letala modelarjev tehnološka uspešnica – danes so to mesto prevzeli droni. Ti so postali tehnološki hit za množično rabo, ki si ga lahko za malo denarja privošči skoraj vsakdo. Dron je brezpilotni letalni sistem brez posadke, ki leti z avtopilotom ali pa se ga upravlja z daljinskim upravljalnikom s tal in računalnikom kot kontrolno postajo. Dron ali quadcopter je najbolj razširjeno in priljubljeno ime, naši vrli slavisti pa so ga poimenovali trot: »motorno zračno vozilo težje od zraka«.

Načinov uporabe dronov je neskončno; od zagotavljanja varnosti in nadzora problematične infrastrukture, pomoč pri naravnih nesrečah, podpora geodeziji, logistiki in transportu, energetiki, nadzoru prometa in kmetijstvu, pa še bi lahko naštevali. Svoje izkušnje z droni bom z vami delil predsednik društva Quadcopter Slovenija, ki se ukvarja z povezovanjem, sodelovanjem, svetovanjem in pomočjo pri nakupu brezpilotnih letalnih sistemov, prav tako pa osveščamo tudi o varni uporabi le teh. Osnovne komponente letalnega sistema, v našem primeru quadcopterja, predstavljajo: dron, daljinski upravljalnik ter kamera. Seveda je pa možno vse te komponente poljubno spreminjati, dodajati in nadgrajevati.

Gostojoči predavatelj bo spregovoril tudi o direktivi o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov, ki velja za vse zrakoplove, ko so težji od 250 gramo, izdane s strani Agencije za civilno letalstvo.

Vabljena predavanja so odlična priložnost za vse študente, da pridobijo nova znanje, ki ga na podlagi svojih izkušenj posreduje strokovnjak iz prakse. Udeležba na vabljenih predavanjih je za študente Abiture brezplačna. Prijava ni potrebna.

© 2016 - 2022 Abitura, Višja strokovna šola, vse pravice pridržane. | Piškotki