Vabljeno predavanje: Uporaba blockchain tehnologij v poslovanju ter kriptovalute – mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak

Vabljeno predavanje: Uporaba blockchain tehnologij v poslovanju ter kriptovalute – mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak

Vabimo vas na vabljeno predavanje z naslovom – Uporaba blockchain tehnologij v poslovanju ter kriptovalute,  ki ga bo izvedela predavateljica in gostja iz prakse mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak.

Predavanje bo na Abituri v Celju v torek, 27. 2. 2018, ob 16.30 v predavalnici I/C.

Predstavitev:

Blockchain tehnologija ( tehnologija  verig  podatkov) je na pohodu. Vsak teden lahko preberemo o novem možnem področju njegove uporabe (zemljiška knjiga, zavarovanje, nabave, sledljivost izdelkom, e-volitve, kriptovalute,..).

Blockchain je relativno nova tehnologija, ki prestavi zaupanje iz tretjih oseb v naše lastne roke. Na ta način lahko preverjamo naše lastne transakcije in naše podatke. Ta nova tehnologija omogoča tako hitrejše in varnejše globalne transakcije, kar posledično tudi pospešuje samo globalizacijo.

Ker pa ni omejena na eno samo industrijo, bomo v prihodnosti zagotovo slišali še veliko več na temo blockchain in uspešnih ICO projektov, ki gradijo posel z blockchainom.

Mnoga podjetja iščejo svoja zagonska finančna sredstva s strani “ICO” . To pomeni da se financiranje projekta ni začelo na klasičen način z investicijo poslovnih angelov ali skladov, prodajo lastniških deležev, ampak s prodajo “kovancov”. Torej, ICO je kratica za Initial Coin Offering in po domače pomeni začetno ponudbo kovancev. Iz imena lahko ugotovimo, da podjetja zbirajo denar z začetno ponudbo kovancev (ali pa tudi edini) nabor kovancev. Podobno kot pri delnicah, drži?

ICO je v zadnjih časih izjemno popularen način zbiranja zagonskih sredstev pri tehnoloških podjetij, kot je tudi zbiranje zagonskih sredstev preko crowdfunding platform kot je KickStarter. Pri slednjih ljudje zbirajo “klasičen denar” za svoje ideje, pri ICO strategiji pa ljudje nakažejo svoje kriptovalute in s tem podpirajo idejo, ki jo podjetje predstavlja. Slovenci se lahko pohvalimo z zelo široko paleto področij z ICO ponudbami.

Najbolj znan produkt, ki temelji na blockchain tehnologiji so vsekakor kriptovalute ( bitcoin, ethereum, litcoin, ripple,…). Kriptovalute lahko sami “rudarimo” ali jih kupimo. Trgovanje z kriptovalutami pa je eno najbolj “nepredvidljivih aktivnosti na finančnem področju”.

O predavateljici:

Gostujoča predavateljica mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak ni samo predavateljica predmetov s področja vodenja in človeških virov na FKPV. Kot poslovni  informatik se ukvarja tudi z blockchain tehnologijo in kriptovalutami.  Je avtorica člankov z tega področja in vodja svetovalno-učnega centra Kriptosvet v okviru mariborskega start up podjetja Add mining d.o.o., ki je specializirano za izdelavo sistemov za rudarjenje kriptovalut.

Vabljena predavanja so odlična priložnost za vse študente, da pridobijo nova znanje, ki ga na podlagi svojih izkušenj posreduje strokovnjak iz prakse. Udeležba na vabljenih predavanjih je za študente Abiture brezplačna. Prijava ni potrebna.

 

© 2016 - 2022 Abitura, Višja strokovna šola, vse pravice pridržane. | Piškotki