Spletna varnost: Predavanje Primoža Podbelška

Spletna varnost: Predavanje Primoža Podbelška

Včeraj, 13. 6. 2024, se je odvilo poučno izobraževanje o varni uporabi spleta, ki ga je vodil Primož Podbelšek, diplomirani poslovni informatik naše fakultete in kriminalist, ki se ukvarja s preiskovanjem kaznivih dejanj odraslih zoper spolno nedotakljivost otrok, predvsem s kaznivimi dejanji preko spleta. Dogodek je bil namenjen študentom, staršem in strokovnim delavcem, ki so želeli pridobiti koristna znanja za bolj varno in odgovorno uporabo interneta.

Kaj smo se naučili?

  Prepoznavanje spletnih nevarnosti, kot so phishing, lažne spletne strani in spletne prevare.
  Kako nastaviti zasebnost na družbenih omrežjih in katera so najpogostejša tveganja na Facebooku, Instagramu in Snapchatu.
  Obravnavali smo oblike kibernetskega ustrahovanja, kot so nadlegovanje, poosebljanje in zalezovanje, ter se naučili, kako se zaščititi pred temi grožnjami.
  Poudarek je bil na pomembnosti varovanja osebnih podatkov, vključno s fotografijami, gesli in drugimi občutljivimi informacijami.
  Starši so pridobili koristne nasvete o uporabi orodij za starševski nadzor, ki omogočajo spremljanje in omejevanje otrokove uporabe spleta.
  Prikazani so bili postopki za prijavo sporne vsebine na različnih platformah, kar je ključnega pomena za zaščito pred neprimernimi vsebinami.
  Obravnavali smo znake zasvojenosti z internetom in kako jo preprečiti ter se pogovarjali o pomembnosti uravnotežene uporabe digitalnih naprav.
 Poudarek je bil na ukrepih, ki jih lahko sprejmemo za varnost naših mladostnikov na spletu, vključno z ozaveščanjem in izobraževanjem o varni rabi interneta.

Za več informacij o varni uporabi spleta si lahko ogledate naslednje povezave:

www.safe.si Safe.si je nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav. Na tej spletni strani boste našli številne koristne nasvete in materiale za otroke, mladostnike, starše in učitelje. Izobraževalni posnetki na YouTube.
 www.spletno-oko.si Točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu.
Priročnik: Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu
 Izobraževalen posnetek: Say No! – A campaign against online sexual coercion and extortion of children

Zahvaljujemo se Primožu Podbelšku za odlično izvedeno predavanje in vsem udeležencem za aktivno sodelovanje.

© 2016 - 2024 Abitura, Višja strokovna šola, vse pravice pridržane. | Piškotki