Velnes-turistična dejavnost onstran meje

Velnes-turistična dejavnost onstran meje

Strokovna ekskurzija študentov Abiture in Fakultete za komercialne poslovne vede, 7. april 2017

Utrinke z ekskurzije je pripravil Severin Tanšek, študent programa Velnes.

Med Gradcem in Dunajem leži Rogner Bad Blumau, Hundertwaserjeva arhitekturna umetnina, fantastični hotel, kjer se počutiš resnično v stiku z naravo. Pred hotelom nas je pričakala gospa Petra Karba, ki ji je upravičeno zaupana skrb za odnose z gosti. Pohvaliti moram resnično odlično vodenje in predstavitev celotnih term Bad Blumau. Po krajšem ogledu njihovega zakulisja, celotne infrastrukture, od pisarn pa vse do gostinskih prostorov, smo smeli pokukati tudi v njihovo kuhinjo in lastno okrepčevalnico za zaposlene. Chef nam je predstavil, kako vzorno funkcionira moto »Lokalno je domače«. Pri vsaki točki je sledilo razkritje, natančna obrazložitev in predstavitev njihovega trženja. Odlična pomoč okolja, ki je dobesedno vraščeno v samo delovanje Bad blumaua, je primer dobre prakse, kako lahko turizem ne samo integrira v lokalno skupnost, temveč omogoča širitev in preživetje celotni lokalni skupnosti. Kot gostje smo hotel preverili njihovo gostinsko dejavnost ob kosilu, ki je bilo res izjemno doživetje, bio, eko, z njive takoj na krožnik. Prihodnjič bomo Bad Blumau preizkusili tudi v njihovi velnes ponudbi, taka je bila naša odločitev na kraju samem. Tokrat pa smo se odpravili dalje do naslednje točke, to je bil Bad Loipersdorf. Individualno smo pregledali in ocenili njihovo ponudbo in kot gostje konzumirali le kakšno kavico ali kaj malega, saj smo se pripravljali na naslednjo destinacijo.

Sledila je čokoladna pravljica Zotter, prava posebnost za sladokusce. Odprta je za vse, ki jih zanima, kako nastaja prava, res prvovrstna čokolada in kako delajo ljudje, ki delajo res s srcem. Na leto tam prepražijo približno dvesto petdeset ton izbranega kakava, ki ga pridobivajo z vsega sveta in arome so res izjemne, prav za vse čokolade pa uporabljajo organsko mleko iz bližnjih kmetij. Tako se čokoladna zgodba tu prepletena z elementi lokalnega in svetovnega trga. Posebnost hiše je tudi, da so aktivno vpleteni v mrežo pravične trgovine, zgled dobre prakse, ki ga je vredno posnemati in tako prispevati k lepšemu svetu. Izbor vseh čokolad smo tudi preizkusili, okusov je bilo res veliko, in kar z žličko (bila je prava žlica), ki smo jo dobili že pri vstopu v čokoladnico, smo si lahko zagotovili čokolade v neomejenih količinah. Polni vtisov raznovrstnih arom in omamljeni od kakava smo zaključili v njihovi trgovini, da smo nekaj navdušenja prinesli okusit tudi našim domačim.

Čudovit izlet in odlično vodenje. Zahvala vsem organizatorjem, vodstvu Abiture in profesorjema, mag.Biserki Inkret in Janezu Turnšku.

Severin Tanšek

 

© 2016 - 2021 Abitura, Višja strokovna šola, vse pravice pridržane. | Piškotki